В Деня на Мездра – 6 май (Гергьовден), официално бяха открити традиционните Празници на културата „Мездра-май“. 

„Уважаеми жители и гости на гр. Мездра, добре дошли на площад „България“!, каза при официалното откриване на празниците кметът на общината Иван Аспарухов. Честит празник! Нека Св. Георги да бди над вас и вашите семейства! Позволете ми с най-голямо удоволствие да открия 48-те Празници на културата „Мездра-май“. На добър час!“ 

Председателят на Общинския съвет Яна Нинова огласи Решение №457 и Решение №458/ 20.04.2022 г. на местния парламент за удостояване със званието „Почетен гражданин на община Мездра” на народния инструменталист о. з. полк. инж. Георги Димитров и на Валентин Вълчев – дългогодишен културен и читалищен деец, за техните изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината. Високото отличие връчи кметът Аспарухов. 

„Много съм развълнуван, тъй като днес е двоен празник – Гергьовден и празник на Българската армия, сподели при получаването на отличието о. з. полк. инж. Георги Димитров. Освен това, на 2 май навърших 90 години. 

Благодаря на Община Мездра и на Общинския съвет за високата чест, която ми оказват. Благодаря на г-н Аспарухов и на г-н Вълчев, защото без тяхното съдействие нямаше да мога да участвам и да получа 7 златни медала на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, както и още много награди на други събори и фестивали. 

Тъй като съм много развълнуван, няма да говоря повече, а ще ви поздравя с няколко народни мелодии на окарина от моя репертоар.“ 

„Вълнението в такива случаи пречи да изразиш с най-хубави думи чувствата, които те вълнуват и бушуват в теб, сподели от своя страна Валентин Вълчев. Искам да благодаря на общинското ръководство за високата оценка, която дават за моя труд през годините. Да благодаря на моите колеги, съмишленици и приятели, без които нещата нямаше да станат. 

Да благодаря на моето семейство, което в най-трудните моменти е било винаги до мен и ми е помагало, падайки, да стана и да поема по верния път. 

А за себе си пожелавам здраве и колкото години ми е отредил Бог занапред, ще ги отдам на града, на община Мездра, на всички вас. Защото аз просто ви обичам!“ 

При огромен зрителски интерес празничен концерт по случай Деня на Мездра изнесоха оркестър „Шевица“, лауреатът в Международния фестивал „Пирин Фолк” Сандански Светлин Миланов, популярната поп певица Деси Добрева, „Лудо младо Бенд” и Танцова формация „Гераци”. През целия ден на градския площад гостува Пътуващо читалище „Бащино огнище“ с основател Ивайло Шопски. 

Днес Празниците на културата „Мездра-май 2022“ продължават с Втория национален фестивал на танцови клубове и школи за необработен фолклор „Хорцето на Дефилето“, организиран от Община Мездра  и от Клуб „Хорце, винце и още нещо…” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Гост изпълнители на фестивала са Светлин Миланов, Евелина Александрова, Светла Дукатева, Танцов състав „Хемус“ – Враца, Ансамбъл „Мездра”, оркестър „Млади тракийци“, Катя Башева и Виолета Калинова.  

А в ранния следобед в спортната зала на Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М“ ще бъде показан един от емблематичните ритуали на японската култура – чаена церемония.