В Белоградчик се проведоха поетична вечер на Литературен клуб “Георги Савчев” към Народно читалище “Развитие- 1893г.” , посветена  на творчеството на шотландския поет Робърт Бърнс.

С кратки встъпителни думи председателят на клуба Наташа Младенова сподели биографични данни за поета, който се ползва с изключителна популярност в страната си и по света.

Тази година /25 януари/ световната общественост отбелязва 260 годишен юбилей от рождението му.

Въпреки ранната възраст, на която напуска земния свят – едва 37 годишен, той оставя едно богато творческо наследство. Поетът  е написал цялото си творчество само на шотландски, защото смята, че той е по-мелодичен и образен при изразяване. Една от неговите песни доста години е била и химн на Шотландия.

Много от неговите стихотворения впоследствие се превръщат в текстове на песни. Общо 170 са холивудските филми, озвучени с такива песни. Болшинството от тях пресъздават шотландската самобитност.

Интересни факти от живота на най-почитания поет в целия свят представи Емил Миланов.

В Шотландия Робърт Бърнс е обявен за национален герой, а рожденната му дата за национален празник на страната.

В изпълнение на членове на клуба  прозвучаха и едни от най-хубавите му стихотворения – “Девойката, която ми постла легло”, “Какво аз виждам в тоя град?”, “Момина песен”, “Отечество” и др. В озвучената читална зала на библиотеката прозвучаха популярни естрадни песни и в България по негови стихове – “Старата любов”, “В цъфналата ръж”, Финдли” и “Джени”, които се изпълняват от ВГ “Тоника”, Валди Тотев и Дани Милев.