Тържеството за отбелязване на 169-та  годишнина от въстанието в Северозападна България /1850г./започна със заупокойна панихида в памет на избитите ръководители и участници. Тя бе отслужена в църквата “Св. вмчк Георги Победоносец” от Архимандрит Антим и духовници от Видинска епархия.

Сред гостите бяха още народните представители Филип Попов и Цветан Топчиев от ПГ “БСП за България” и Васил Василев – председател на общобългарски комитет “Васил Левски”.

В знак на признателност към подвига и саможертвата, на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.

От храма тръгна и литийно шествие от ученици, гости и граждани под звуците на духов оркестър, което извървя пътя до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието.

На лобното място на героите, където признателните поколения са издигнали паметник, се състоя тържествен митинг-заря.

Със слово към гражданите се обърна кметът Борис Николов. Приветствия поднесоха Филип Попов – народен представител, Васил Василев- председател на Общобългарския комитет “Васил Левски” и архимандрит Антим.

Прочетени бяха и Поздравителни адреси от името на Румен Радев – президент на Република България, от заместник министър-председател Красимир Каракачанов и Цветан Топчиев.

Ученикът Джъстин Илиев от клуб „Млади Възрожденци“, рецетира първото написано стихотворение, посветено на геройски загиналите въстанници.

На паметника на обезглавените ръководители на въстанието, в знак на почит и преклонение, венци и цветя  поднесоха  гостите, представители на всички училища, организации и институции в града.

Тържеството завърши със заря, огряла небето над град Белоградчик, като напомни на гражданите му, че са потомци на героични предци, дръзнали да воюват за своите права срещу вековния поробител.