Удълженото работно време е източник не само на пари, но и на здравословни рискове, предупреждават френски лекари. Рискът от инсулт например се увеличава почти с 30 на сто за онези, които работят повече от 10 часа дневно поне 50 дни през годината.

Ако този работен режим продължи повече от 10 години, рискът нараства на 45 процента, твърди Алексис Деката, изследовател от Парижката болница във Версай и университета в Анже. Тази връзка е по-силна при хората на възраст до 50 години, но не е установено дали има разлика между мъжете и жените.

Били са анализирани данните за повече от 143 000 французи между 18 и 69 години. Специалистите са събрали информация за сърдечносъдовите рискове, случаите на инсулт в семейството, тютюнопушене и продължителност на работния ден.

Резултатите потвърждават установеното от изследване през 2015 г., според което удълженият работен ден предизвиква стрес, рискове за здравето и предразполага към консумация на алкохол, като всичко това допринася за по-голяма опасност от инсулт.

Съветът на д-р Деката е хората да работят по-ефикасно.

Източник: BG VOICE