“Иди си ти, ти си толкова нежна” бил стих, посветен на девойка, с която поетът често се разхождал в планината

Непубликуван стих на Вапцаров стана част от песента “Пясъчна лилия”, разказа за БТА изпълнителят на песента Красимир Михайлов. Само преди дни видинчанинът, който е пенсиониран начален учител, записа песента в дует с певицата Вили Гюлемезова. Тя е по текст на поета Георги Константинов, автор на аранжимента е Красимир Михайлов

Идеята за тази песен се роди преди много години, в далечната 2002 г., разказа Михайлов, който в този период има собствено заведение – средище на хора обичащи поезията, музиката и художествената литература. Един ден момиче влезе в заведението, хвана китарата ми и изпя песен по стихотворението на Георги Константинов “Пясъчна линия”, спомня си изпълнителят. Много ми харесаха мелодията и текста, и дълги години не можех да я възстановя. Един ден създадох свой вариант на песента, който записах на обикновен диктофон. И ето 19 години по- късно реших, че от тази песен може да стане балада, изпълнена с драматизъм, споделя Красимир Михайлов. Тогава си спомних за един непубликуван стих на Никола Вапцаров, открит от сестра му Райна в негова тетрадка. Доколкото съм чел в книгата на Бойка Вапцарова за поета, предположенията са, че този стих е посветен на момиче, с което често поетът се е разхождал из Пирин планина. Оказа се, че и до днес помня този стих – “Иди си ти, ти си толкова нежна” и реших,че той много добре се вписва тематично в другия текст на песента. Така се стигна да го използваме като речитатив в моята дванадесета песен “Пясъчна лилия”, която записахме в дует с Вили Гюлемезова, каза още Красимир Михайлов.

Видинският учител Красимир Михайлов е автор и изпълнител на много песни посветени на Видин и родния край – “Балада за Видин”, “Нашата мила страна” и др. Песента “Свещена земя” – химн на Видин, авторът й я изпълнява в съпровод с видинската Симфониета. Негови авторски песни са химните и на две видински училища – СУ “Любен Каравелов” и ОУ “Иван Вазов”, като в последното той е бил начален учител. Работи с деца с музикален талант и за тях е създал няколко песни, сред които “Шоколадова мечта” и “Родното училище”. Красимир Михайлов има и собствен YouTube канал.