Общо 300 ученици от първи до седми клас получиха от Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца уникални карти с лика и подписа на поета революционер.

Подаръкът беше и голямата изненада за всички участници в образователната игра „Аз познавам Ботев”, разработена от библиотечните специалисти.

Регламентът включваше три кръга – четене на кратък разказ за Ботев, игра с карти „Научи за Ботев” и представяне на дигиталното копие на тефтерчето на войводата. Децата и техните преподаватели успяха да научат малко известни факти за живота, творчеството и ценните предмети на поета революционер, запазени до днес. Запознаха се и с любопитни подробности свързани с отпечатването на първата българска банкнота с неговия лик и с паметника на централния площад в града.

За финал всеки от участниците се докосна до печат с подписа на Ботев. За всяко от училищата, включили си в играта, имаше и специален подарък – дигитализирано копие на тефтерчето на Христо Ботев, издадено на флаш памет с всички стихотворения на Христо Ботев и двуезична мини книжка – на български и английски език.

Дигиталното копие на тефтерчето е достъпно на сайта на РБ – Враца на адрес: http://www.libvratsa.org/botev-notebook/index.html.

Инициативата бе част от програмата на „Ботеви дни 2019”.