Учени препоръчват да ходим на театър или изложба поне веднъж месечно, след като установиха, че това може да намали риска от ранна смърт, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА и БНР.

Полезни са и всякакви други допири с културата – пеене в хор, свирене на музикален инструмент или курсове по калиграфия.

Учените от лондонския Университетски колеж са проследили 7000 души на възраст над 50-те за период от 12 години. Доброволците, които отделяли време за културно мероприятие веднъж месечно, се оказали с 31 процента по-нисък риск да умрат за този период, а при веднъж на няколко месеца – с 14 процента по нисък риск.

Изследването не доказва причинно-следствена връзка, защото е само наблюдателно. Учените обаче мислят, че вечерите в театъра са полезни за психичното здраве.

Световната здравна организация също препоръчва изкуствата за предотвратяване или облекчаване на заболявания. Танците например помагат при посттравматично стресово разстройство и облекчават напрежението в мускулите. Груповото плетене пък е полезно за социализирането на страдащите от деменция.