Учени от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, откриха как да се справят с растежа на злокачествени тумори и да предизвикат регресията им, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от OffNews.

Методът е базиран върху блокиране активността на протеините MYC, които ежегодно са отговорни за около 100 хиляди смъртни случая вследствие на рак в САЩ.

Специалистите успели да нарушат взаимодействието между протеините MYC и кофактора WDR5, който облекчава функционирането им. Известно е, че този комплекс поддържа функционирането на ген, който допринася за растежа на злокачествени образувания. Опитите да се блокира директно активността на MYC бяха неуспешни.

Учените анализирали структурата на WDR5, за да опознаят механизма на взаимодействието му с протеините MYC. Освен това извършили експерименти с лабораторен модел на лимфома на Бъркит, който се отличава с голяма агресивност. Специалистите заменили гени, кодиращи MYC, с мутантни форми, за да се преустанови възможността протеини да взаимодействат с WDR5. Оказало се, че нарушеното взаимодействие между молекулите води до бърза регресия на туморите.