С шествие-парад на „Безсмъртния полк“ и поклонение на Руското военно гробище и тази година бе отбелязан Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа – 9 май.

Днес се навършват 74 години от края на Втората световна война.

Десетки видинчани се събраха, за да почетат паметта на загиналите руски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, погребани на видинска земя и да поднесат цветя пред паметните им плочи. По традиция събитието се организира от Руски клуб „Видин – 2002“, със съдействието на Община Видин.

На поклонението присъстваха народният представител д-р Цветан Топчиев, заместник-кметът на Общината Венци Пасков, представители на политически партии, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Областния съвет на Български антифашистки съюз и много граждани.

Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужиха архимандрит Исаак и иконом Методи. Заместник-кметът на Общината Венци Пасков се обърна към всички присъстващи  с думите:

Днес ние не само се прекланяме пред саможертвата на загиналите във Втората световна война, но и празнуваме свободата на десетки народи. Изразяваме своята радост, че имаме привилегията да бъдем част от една силна общност, чиито най-големи ценности са мирът и солидарността. Ние, видинчани, като признателни потомци всяка година идваме на това свято място, за да сведем глава в знак на почит и признателност. В Деня на победата и Деня на Европа да си пожелаем никога повече човечеството да не допуска такива опустошителни войни, да вървим заедно в хармония и разбирателство и издигнем високо знамето на солидарността“.

С едноминутно мълчание присъстващите сведоха глава пред подвига на руските воини, дали живота си, за да възтържествува днес мирът.