Европейският съюз трябва да похарчи повече от 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара), които вече са отпуснати за финансиране на сирийски бежанци в Турция, и да ускори притока на пари в брой, заяви турският заместник-министър на външните работи и директор по въпросите на ЕС Фарук Каймакчи в събота, пише „Daily sabah“. Отпуснатите средства са за подпомагане на приблизително 3,5 милиона сирийски бежанци, избягали през границата към Турция през последните осем години. Стотици хиляди сирийци бяха убити в гражданската война, бушуваща в цялата страна. От своя страна Турция се съгласи да спре по-нататъшната имиграция в Европа.

„Потокът от средства трябва да бъде ускорен и размерът на финансирането да се увеличи. Докато кризата продължава, ние трябва да работим заедно. 6 милиарда евро няма да решат проблема, когато най-накрая всичко бъде изразходвано“, каза Каймакчи пред репортери в Истанбул, пише Debati.bg.

ЕС, който отпусна финансирането през 2015 г., обяви, че са отпуснати над 5,6 милиарда евро, като повече от 3,5 милиарда са договорени, а над 2,4 милиарда вече са изплатени. Каймакчи каза, че домакинството на бежанците струва на Турция около 40 милиарда долара.

Анкара и Брюксел подписаха споразумение през 2016 г. като решение на проблема с притока на бежанци, които се насочват към Евросъюза. Според сделката, на Турция са обещани общо 6 милиарда евро финансова помощ, която първоначално е била планирана да бъде предоставена на страната на два етапа, и с нея турското правителство да финансира проекти за сирийски бежанци.

Съгласно споразумението беше обещано и намаляване на визовите ограничения за турски граждани, пътуващи до Европа, както и предоговаряне на условията на митническия съюз на Турция с ЕС. В замяна на тези обещания Турция пое отговорността да възпрепятства нередовната миграция през Егейско море, като предприе по-строги мерки срещу трафиканти на хора и подобри условията на над 3 милиона сирийци, живеещи в Турция.

Въпреки че финансирането от първия етап беше предоставено на страната въз основа на доклада на Комисията за напредъка в миграцията, ЕС не успя да предостави останалата част от финансирането и не изпълни другите си обещания в дадените срокове. По същия начин преговорите за актуализиране на митническия съюз все още не са започнали.