На 11-ти септември църквата почита Св. преподобна Теодора Александрийска, подвизавала се в мъжки образ.

Преподобна Теодора е родена в град Александрия и живяла през V век. Омъжила се за добър човек и живели в мир и благополучие. Дяволът обаче завидял на щастието им и въвлякъл Теодора в прелюбодейство. Осъзнавайки какъв грях е сторила, тя се разкайва и започнала да я мъчи съвестта и се страхувала, че Бог няма да се смили над нея.

Отишла в близък девически манастир при позната игумения и й разказала за греха си. Тя с мъдри думи успяла да убеди Теодора в Божието милосърдие.

Така Теодора решила да отиде в “Октодекат” –  мъжки  манастир, където дълго време  трябвало да се бори с изкушенията на плътта и да им устои, за  да измоли там опрощение за своя грях.

Отрязала си косата и облякла мъжки дрехи. Пред игумена на манастира  се представила с името Теодор от Александрия. Молила горещо да я приемат в числото на братята. Игуменът обаче не я приел веднага, а едва след като се убедил в чистосърдечното намерение на младия човек.

Така за Теодора настъпили дни на изпитание и на велики подвизи. Била смирена, самоотвержена, усърдна в общата работа и отдадена на всенощни молитви. В манастира тя живяла осем години и получила благодат да върши чудеса.

Един ден обаче игуменът изпратил Теодора  за жито в Александрия.  Наложило се по пътя да преспи в  Еннатския манастир. Там в манастирската страноприемница тогава била и дъщерята на игумена на този манастир. Тя била запленена  от красотата на младия монах и се опитала да го прелъсти, без да подозира, че монахът всъщност е жена. Теодора я отблъснала. Тогава дъщерята на игумена съгрешила с друг гост на староприемницата и забременяла. След време, когато започнало да й личи тя излъгала баща си, че е била съблазнена от младия монах. Той веднага с недоволство съобщил на игумена  на манастира, в който живеела Теодора. Тя била  обвинена, че е нарушила обета си, но убедила игумена в своята невинност.

Дъщерята на еннатския игумен родила момче и го занесли в Октодекат. Поставили го сред монасите и започнали да го укоряват в нечист живот. Тогава игуменът повярвал в клеветата и се разгневил, че манастирът му е опозорен. Той заедно с останалите монаси решили детето да бъде предадено на монах Теодор и монах Теодор заедно с детето, да бъде изпъден от манастира.

Това било моментът, в който Теодора можела да разкрие своята тайна, да защити честта си и да разобличи лъжата. Решила да приеме новото изпитание, в което виждала възмездие за предишния си грях. Кротко и смирено напуснала манастира заедно с детето и се заселила в бедна, малка колиба близо до него.

Седем тежки години изтърпяла Теодора. Търпяла насмешки от монасите, летен пек и зимен студ, живяла в страх от дивите зверове в пустинята.

Най-сетне монасите се съжалили и помолили игумена да прости на изгнаника. Той я приел заедно с детето в една килия. Там прекарала още  две години и  учела детето на страх Божи. Игуменът получил откровение, че грехът на Теодора е простен. След това започнал да показва наново особено разположение към мнимия монах.

В края на земния си живот коленичила за молитва и  се помолила за сетен път Бога да й прости греховете. Постепенно молитвата замирала на устата на горещо молещата се Теодора. Затихнали риданията й: тя се преселила спокойно и блажено в горния свят.

Този, когото преподобна Теодора била осиновила, възприел нейното монашеско име и се стремял да подражава на подвига й. По-късно станал игумен на същата света обител.

източник: Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 годинапод редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев)

Имен ден днес празнуват: Теодора, Теди, Дора, Теодор, Тео.

Снимка: pravoslavie.bg