Последната сряда на месец февруари се отбелязва като Международен ден на розовата фланелка в много учебни заведения по целия свят. От няколко години по традиция в СУ „Иван Вазов“ – град Вършец се организира кампания против тормоза в училище, напомняйки на всички, че на насилието можем и трябва да се противопоставяме, че трябва да сме единни и смели, че всеки човек е важен и да се потъпква достойнството му е непростимо. 

Историята на празника е известна. Тя води началото си от 2007 година, когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който е тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички, които дръзват да се включат. А те се оказват много.

През тази година учениците от СУ „Иван Вазов“ – град Вършец заложиха на розовото – цветът на надеждата. Изпълнен с топли чувства и усещането, че всичко ще бъде наред. Цветът, който успокоява нашите емоционални енергии, премахва гнева, чувството за самота и тормоз. „Не“ на агресията и „Да“ за приятелството от учениците на Вършец. Защото всеки човек е уникален, полезен, ценен и заслужава да бъде приет и обичан.