На 13 ноември /сряда/ от 17:00 часа, в РБ „Гео Милев“ – гр. Монтана, Стоян Николов – Торлака ще представи романа си  „Херакъл от Диви дол“.

Това е четвърта книга в поредицата „Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“. Стоян Николов-Торлака е автор и на историческия роман в две части „Иваил цар“.

За „Херакъл от Диви дол“, редакторът на книгата, София Мицова, пише:

„Стоян Николов-Торлака е в стихията си и предизвиква читателите с ново заглавие – “Херакъл от Диви дол”. В нея писателят отново разказва история, за която се чудиш възможно ли е наистина да бъде описана в книга… Комично абсурдна и северозападно брутална.

Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на новия роман на Торлака. Данчо мининката Муфтечка ни води от Стимифлавово до Пасау и от Острòв до Крит. Книга за порастването, за изправянето срещу авторитетите, за любовта, за търсенето на собствените граници.

Как един съвременен непокòрен Херакъл ще повтори подвизите на древногръцкия герой на сцената на Северозапада? Писателят кани читателите си на поредното пътешествие, което трудно може да бъде вкарано в познатите литературни рамки.“.

Художник на корицата и илюстрациите е Гергана Грънчарова, а в края на книгата, както и в предишните части от поредицата, отново има северозападен речник – обновен и допълнен.