Анимиран котарак, раздразнен от досадната мишка, която живее в дома му, измисля подъл план да я залови, като залага капан с вкусно сиренце. Умната мишка, разгадала плана, безопасно измъква сиренето и препуска към дупката си с пълен корем.

Вероятно можете да се досетите какво се случва след това. Историята завършва както почти винаги: котаракът пищи от болка, след като поредният му унищожителен план се е обърнал срещу него.

Сюжетът може да е познат, но историята зад него може да не е. Анимационната поредица извървява пътя от наградата на Академията до филмова продукция, проникнала зад Желязната завеса от студената война – така Том и Джери, които тази година навършват 80 години, се превръщат в една от най-известните двойки анимационни герои в света, пише БГНЕС.

Дуото се ражда от отчаянието на анимационния отдел на MGM, където работят създателите му – Бил Хана и Джо Барбара. Те се мъчели да постигнат успеха на други студия, създали хитови герои като Мики Маус.

От скука аниматорите, и двамата ненавършили 30 години, започнали да рисуват собствените си идеи. Барбара си спомня, че харесали простата концепция за анимационен филм за котката и мишката, с конфликти и преследване, въпреки че това било правено безброй пъти преди.

Първият епизод вижда бял свят през 1940 г. Дебютът е хит и студиото печели Оскар за най-добър анимационен късометражен филм. Въпреки работата си, аниматорите не били кредитирани за победата.

Промяната настъпва след писмо от влиятелен индустриалец от Тексас с питане кога ще види още епизоди за „прекрасните анимационни котка и мишка“.

Така Джаспър и Джинкс, както се казват в първия епизод стават Том и Джери.

Понякога приятели, понякога врагове – тяхното съперничество и карикатурно насилие става любимо и на възрастните в киносалоните.