Около 3.4% от доказано заразените с коронавируса COVID-19 са починали, което далеч надвишава смъртността от сезонния грип (под 1%), съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус, цитиран от Ройтерс.

COVID-19 се разпространява по-неефикасно от грипа.

Изглежда, че не се предава от хора, които не са болни. Предизвиква по-тежка болест от грипа и все още няма ваксина срещу него. Но той може да бъде спрян.

По отношение на вероятността за отмяна на Олимпийските игри в Токио през юли директорът на СЗО заяви, че е разговарял с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

„Мисля, че да вземем решение сега ще е твърде рано. Би било добре да наблюдаваме ситуацията”, каза той.

На фона на разпространението на коронавируса и отменянето на редица големи форуми, Международният валутен фонд и Световната банка съобщиха, че вместо да свикват традиционната Пролетна среща през април във Вашингтон, тя ще бъдат във “виртуален формат”.

Срещите са насрочени за 17-19 април и обикновено в тях участват около 10 хиляди правителствени служители, журналисти, бизнесмени и представители на гражданското общество от цял свят.