През последните години производителите на кафе по света се борят с болести, вредители, суша или липса на опрашители. Макар че кафето се отглежда почти навсякъде по света – от Южна Америка до Африка и Азия – учените се притесняват, че около  половината от тези площи няма да могат да генерират реколта до 2050 г.

Производителите и любителите на кафе имат причини да се притесняват за доставките на кофеин в света. Кафето е чувствително към гъбички като Hemileia vastatrix, която уврежда листата, и Colletotrichum kahawae, която унищожава плодовете. Също така растението се влияе до голяма степен от метеорологични промени като глобалното затопляне, суша или необичайно силни дъждове . Всичко това не само причинява щети на насажденията, но благоприятвства  развитието на патогените.

Но проблемите не се ограничават само до екстремни метеорологични събития или нападения от вредители. Опасността се крие и в самото растение кафе.

Въпреки че то може да се похвали с десетина сорта, с разнообразен произход и вкусове, повечето зърна се произвеждат от един и същ растителен вид, наречен Coffea arabica. За първи път намерен в Етиопия, C. arabica се превръща в най-култивирания сорт и остава такъв до днес.

Според легендата, за първи път кафето е открито от стадо любопитни кози, които обичали да ядат плодовете на растението. Хората, които се грижели за козите, забелязали, че те стават невероятно енергични след това. Впоследствие хората започват да варят плодовете му, приготвяйки енергизираща напитка, която е имала важна роля в религиозните церемонии.

В началото C. arabica не е била култивирана култура, а по-скоро богатство от природата. Вероятно за първи път кафето е култивирано в Йемен, като държавата успява да задържи монопола върху производството повече от два века.

В крайна сметка кафените зърна бързо се разпространяват по света. Около 1690 г. Холандската Източноиндийска компания донася от тях в Европа. Засадено в Амстердамската ботаническа градина, кафето расте и дава плодове. Оттам растенията са изпратени в Южна Америка. Няколко години по-късно англичаните го разпространяват в Ямайка, а французите – на о. Мартиника. Приблизително през същия период, C. arabica пристигна в Суматра, Цейлон и Филипините. В Бразилия отглеждането на кафе започва около 1774 г.

Въпреки че кафето е обичана напитка по цял свят, не са проведени много изследвания за нейното генетично разнообразие или приспособимост. Нито една голяма компания или държава няма монопол върху кафените зърна, поради което фермерите могат да отглеждат кафе от всякакви семена.

Но повечето от тези семена, независимо от географското положение, принадлежат към вида C. arabica и това е проблем. Подобно на всяка друга култура, отглеждана от хората, C. arabica може да е загубила някои характеристики като устойчивост на болести например. Ето защо днес учените търсят диви кафени видове.

Може ли да бъде осигурено нашето кофеиново бъдеще? Учените се надяват на това. Съществуват около 125 други диворстящи вида кафе, които растат в различни части на планетата и чакат да бъдат открити. Но дори и при дивите сортове близо 70% от тях може да изчезнат. 10% ще изчезват в рамките на десетилетие поради климатичните промени, обезлесяването и други неблагоприятни условия. Учените трябва бързо да намерят и култивират тези растения, за да можем всички да се наслаждаваме на сутрешната си чаша радост.

Източник: Investor.bg