С молебен, отслужен от Врачанския Митрополит Григорий, започна лектория, посветена на небесния покровител на Враца и част от програмата на Софрониевите чествания. Гости на форума бяха Великотърновският митрополит Григорий, заместник-кметът Петя Долапчиева, учители, ученици, граждани.

Свети-Софрониевата лектория се проведе в Градската концертна зала и в нея с изказвания се включиха: проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, проф. Вера Бонева, доц. Красимира Александрова, доц. Павел Павлов и др.

Честванията, по случай 280-та годишнина от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия – Св. Софроний Врачански, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от канонизацията му за светец, се организират от Врачанска Света Митрополия, Община Враца и Областна администрация, и се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Днес /18-ти септември/ официален гост на Свети-Софрониевите чествания ще бъде Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който ще оглави празнична света литургия и молебен. Богослужението ще започне в 09:30 ч. във Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански”.