Статистиката е недвусмислена – всички ние прекарваме около 1/3 от деня и живота си в леглото. Така че не би трябвало да го пренебрегваме, а дори напротив! Трябва да си осигурим максимален комфорт всеки път, когато си купуваме матрак или спални комплекти.

Особено когато избирате чаршафи за леглото си, вероятно ще искате да сте сигурни, че инвестирате в спално бельо, което ви носи страхотно усещане и което ще продължи да го прави още доста време. Ето какво трябва да знаете, докато сортирате предложенията в необятния интернет.

Прочетете първо съдържанието на фибри

Нещо със 100% памук винаги е чудесен продукт, защото е мек и достъпен. Ако търсите първокласен памук Extra-Long Staple (ELS), като египетски например, той ще е още по-мек и издръжлив. Недостатъкът е, че такива артикули може да са по-скъпи и ще трябва повече да се доверите на думата на компанията, от която пазарувате. Можете също така да изберете комбинации от памук / полиестер. Въпреки че тъканта може да има някакво синтетично усещане, полиестерът я прави евтин, по-траен и по-малко податлив на намачкване.

Броят на нишките не е всичко

Технологиите на производство могат да позволят на марките да правят голям брой нишки, без всъщност да увеличават качеството. Тестове на експертите показват, че 300 до 500 са златната среда за мекота и здравина. Можете да намерите добри чаршафи и с 200 нишки, но те може да не са толкова удобни. Помнете при всички случаи, че всичко над 500 не е непременно по-доброто.

Не предполагайте, че ще пасне на вашия матрак

Стандартните размери на спалното бельо, дори при най-широките продукти, обикновено не отчитат дълбочината на матрака. Ако сте високи или използвате дълъг матрак, уверете се, че сте го измерили, преди да купите завивки за него. Вие също трябва да отчитате и елемента на известно свиване след пране.

Винаги проверявайте политиката за връщане

Не е никак лесно да разберете дали ще спите на чаршафите, докато не ги изпробвате. Някои марки, особено тези, които предлагат продажби само по интернет, ви позволяват да направите връщане по каквато и да е причина, дори до няколко месеца след покупката. Важно е обаче още преди поръчка да проучите условията на връщане, замяна и получаване на парите ви обратно, за да няма непредвидени ситуации или неприятни изненади.

Материали, които се адаптират към всички сезони

Изработени от растение, ленените чаршафи имат мек допир, но преди всичко и голяма устойчивост. Благодарение на своите терморегулаторни качества, ленът поддържа свежестта през лятото, топлината през зимата и се адаптира идеално към температурата на тялото ви, като позволява едновременно доброто ви дишане.

Коприната също е материал, който може да се използва през цялата година. Поддържа ви топло през зимата и прохладно през лятото. Това е най-добрият материал за много домове, но е и най-скъпият. Все пак става дума за благороден материал, който носи лукс, много естетика и изключително удобство. Въпреки това, той също е крехък материал и затова трябва да бъдете много внимателни при пране и гладене. А, ако досега не сте знаели, коприната има и много ползи за кожата и косата.

И накрая, памучните чаршафи (най-използваните) също са добри за цялата година, защото са естествени, здрави и абсорбират влага благодарение на свойствата си за добра вентилация.

Ето, сега знаете всички трикове, за да изберете внимателно своето спално бельо!