СТМК-Враца грабнаха купата  в Национално състезание с водородно задвижвани автомодели –  “Водород – горивото на бъдещето”, което бе проведено в гр. София, на 25 май.

Състезанието бе открито от зам.-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова и зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. Организатор на събитието са Horizon Grand Prix – Sofia, а съорганизатор – Българска федерация по автомоделен спорт.

В надпреварата за наградата /участие в петото Световното първенство в Чехия/ взеха участие четири отбора от Видин, София, Велико Търново и отбора на СТМК – Враца.

Надпреварата стартира в 12.00 ч. при отлично подготвена писта и организация, осигурени от домакините и БФАМС и продължи до 16.00 часа.

За четири часа участниците, освен умелото управление на автомоделите, трябваше да следят за нивото на водород в контейнерите и да ги подменят,  да следят и нивото на заряд в акумулатора и при необходимост също да ги подменят.

Броят контейнери, както и капацитетът на акумулаторите, бе ограничен и  еднакъв за всички отбори.  Целта на състезанието:  най-много направени обиколки за четирите часа с лимитирания водород и акумулатори.

Най-добре подготвеният автомодел, както и отбор, бе този на Спортно технически моделен клуб- Враца, които заслужено завоюваха купата на победителите с 602 обиколки. Втори остана отборът на Велико Търново с 483 обиколки, трети –  София с 430 обиколки и четвърти –  Видин с 291 обиколки.

Наградите на победителите – медали и купа за отбора шампион, бяха връчени от организаторите, наблюдаващия представител на Европейския формат – Якоб Коен от Словения и Дамян Петров – Зам председател на БФАМС.

Отборът на СТМК-Враца, в състав – Любомир Цветомиров, Никола Костов, Самуил Кулев, Александър и ръководител – Дамян Петров,  ще представи България на петото издание на Световното първенство. За първи път в такъв световен форум изобщо участва представител от Източна Европа.
Състезанието ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни в Прага.