Темата за климатичните промени винаги е вълнувала човечеството. В последните десетилетия обаче ставаме свидетели на масови  протести и мащабни движения, обявяващи се в подкрепа на природосъобразния начин на живот. Докато този въпрос все повече бива политизиран и лица като Грета Тунберг стават емблема на масовото недоволство, много от хората, споделящи тези ценности, решават сами да направят нещо по въпроса. Една от драстичните промени, към които хората се насочват, е т.нар. живот с нулев отпадък. Но възможно ли е наистина да водим нормален начин на живот, в който да не ни липсва нищо, и едновременно с това да не замърсяваме околната среда?

Философията за нулевия отпадък

Според някои хора, отговорът е категорично “да”, а доказателство за това е фактът, че побират всичкия боклук, който са произвели за последните 3-5 години, в стандартен стъклен буркан. А сега си представете колко голям беше чувалът с отпадъци, който изхвърлихте вчера. Да, разликата е драстична. Възможно ли е да си представите как ще изглежда всичкият отпадък, произведен от Вас, за 3 или 5 години? Според направени проучвания, средностатистическият човек произвежда около 2 кг отпадъци на ден, което за 5 години прави около 3,6 тона. Все повече хора са загрижени за огромните острови от плаващи боклуци в Световния океан и последиците от това мащабно замърсяване.

Как живеят хората без отпадъци?

Вероятно част от Вас са скептични, че изобщо е възможно да живееш, без да цапаш. Все пак навсякъде около нас сме заобиколени от опаковки, торбички и всякакви неща, които рано или късно свършват изхвърлени в контейнера. Как тогава тези хора успяват да постигнат тези впечатляващи резултати. Те споделят, че успехът си дължат на следването на няколко много прости, но същевременно ефективни правила.

На първо място, пластмасата е основен враг, с които zero waste последователите, опитват да се справят. Проблемът с този толкова често използван материал е, че в голяма част от случаите, той не може да бъде рециклиран, или поне не многократно. По тази причина, те избират да го заместят с други алтернативи – хартиени торбички, стъклени шишета, алуминиеви сламки и т.н. Затова те внимателно подбират нещата, които купуват.

А как се справят с пластмасовите опаковки в големите супермаркети? Те пазаруват от магазини, които продават продукти без опаковки  и позволяват да си вземете всичко необходимо на грамаж. Така не купувате нищо излишно и Вие сами носите съда, в който ще ги съхраните.

Що се отнася до опаковките на често използваните продукти в ежедневието – като козметика или почистващи препарати, които непременно се продават в някаква бутилка или кутийка, то водещите природосъобразен начин на живот, проявяват креативност и си ги правят сами, с природни материали. Те твърдят, че намират много плюсове, защото заменят токсините и други вредни химикали, които понякога са част от състава на традиционната козметика и почистващи препарати.

Още един важен принцип, който тази философия изповядва, е да не се купува нищо излишно. Много често свръх консуматорската култура води и до натрупването на огромно количество отпадъци. Затова хората, които живеят по този начин, са внимателни от към покупките и избират минималистичен лайфстайл. Ако им трябва нещо, обикновено го купуват втора ръка. Например, те могат да намерят употребявани настолни компютри, на цена значително по-ниска от пазарната, като едновременно с това помагат на каузата за по-чиста планета.

Още един основен фундамент в тази философия е рециклирането и компостирането, които значително помагат да се намали обемът на изхвърлените отпадъци. Хранителните остатъци се слагат в специален компостер, където се разлагат, а след това се превръщат в чудесен натурален тор за градината.

Очевидно такъв начин на живот е постижим, но зависи изцяло от мотивацията и принципите на всеки отделен човек. По всяка вероятност не е лесно да се откажем от удобствата с лека ръка, но при желание, винаги може да направим една малка стъпка в тази посока.