Ванилинът, съединението, което дава по-голямата част от аромата и вкуса на ванилията, може да бъде извлечен естествено от ванилови зърна или направен синтетично.

Понастоящем около 85% от ванилина се произвежда от химикали, получени от изкопаеми горива.

В бъдеще обаче вашият ванилов сладолед ще бъде направен от пластмасови бутилки.

Учените са намерили начин да превърнат пластмасовите отпадъци във вкус на ванилия с помощта на генетично модифицирани бактерии, според ново проучване. Загрява се съд с киселина и микроби, след което 79% от киселината ще се превърне във ванилин.

Използване на ванилин в хранителната промишленост

Ванилинът се намира в широк спектър от храни, козметика, фармацевтични продукти, почистващи продукти и хербициди, а търсенето “бързо нараства”, пишат авторите на изследването. През 2018 г. глобалното търсене на ванилин е около 40 800 тона, а се очаква да нарасне до 65 000 тона до 2025 г., според проучване, публикувано в списание „Green Chemistry“.

Търсене на ванилин

Търсенето на ванилин “далеч надхвърля” предлагането на ванилови зърна, така че учените са прибегнали до производството на синтетичен ванилин. В новото проучване изследователите са използвали нов метод за превръщане на пластмасовите отпадъци във ванилин, като начин за доставяне на ванилин и намаляване на замърсяването.

Решение на голям световен проблем!

Проучванията показват, че пластмасовите бутилки, изработени от полиетилен терефталат (PET), могат да се разлагат, за да се получи терефталова киселина. В ново проучване двама изследователи от Университета в Единбург в Шотландия успяват генетично да преобразуват терафалтовата киселина във ванилин, използвайки генетично модифицирана бактерия, Escherichia coli. Използвайки бактерията Escherichia coli, учените уса успели да превърнат около 79% от терафалтена във ванилин.

Екологична криза

„Глобалната криза с пластмасовите отпадъци сега е призната за един от най-належащите екологични проблеми, пред които е изправена нашата планета“, пишат авторите на изследването. Около 1 милион пластмасови бутилки се продават всяка минута по света и само 14% се рециклират.

Рециклируемата пластмаса може да се превърне във влакна само за дрехи или килими.

“Нашата работа оспорва възприемането на пластмасата като проблемен отпадък и вместо това демонстрира използването й като нов въглероден ресурс, от който могат да се произвеждат продукти с висока стойност”, каза съавторът Стефан Уолъс, старши преподавател по биотехнологии в Университета в Единбург.

Сега авторите на изследването се надяват допълнително да подобрят бактериите, за да могат да превърнат още повече терафалтова киселина във ванилин.