Симфониета-Враца отбелязва 250-годишнината от рождението на Л.В.Бетовен с концертния цикъл “Viva Beethoven”.

Първият концерт от цикъла “Viva Beethoven” e на 22-ри февруари от 19.00 ч. в градската концертна зала. С участието на именитите музиканти от Трио „Арденца“ – Галина Койчева /цигулка/, Константин Евтимов /виолончело/ и Даниела Дикова /пиано/;  фаготистът Христо Захариев и Симфониета-Враца с гост-диригент Константин Илиевски.

В програмата на първото музикално събитие от цикъла, посветен на Лудвиг ван Бетовен е включен впечатляващият му троен концерт за цигулка, виолончело и пиано. Мащабният концерт е единственият, създаден от гениалния композитор, за повече от един солиращ инструмент.

В концерта на 22-ри февруари /събота/ от 19.00 ч. ще чуем още: Анданте и унгарско рондо за фагот и оркестър от К. М. Вебер и Унгарски танци №1-7 от Й. Брамс.

Билетите са в продажба на касата в градския билетен център до х-л “Хемус”, тел: 0896718303

Трио „Арденца“ (от итал. “ardente” – възпламеняващ) се състои от цигуларката Галина Койчева, виолончелистът Константин Евтимов (и двамата – концертмайстори на Симфоничния оркестър на БНР) и пианистката Даниела Дикова.

Създадено е през 2014 г. в състав Г. Койчева, Д. Дикова и американският челист Джефри Дийн, а от 2014 г. виолончелист е Константин Евтимов.

През юни 2006 г. трио „Арденца“ спечелва награда на конкурса „Val Tidone“ в Италия.

През 2009 триото е наградено с „Кристална лира“ за 2009 г. за високи творчески постижения в камерната музика. През същата година трио „Арденца“ е номинирано за наградата на София за реализация на международния си проект „Мартину в България“.

Репертоарът му обхваща разнородни стилове и епохи, творби, написани специално за него, но най-вече шедьоврите на камерната музика от XIX, XX и XXI век. Концертират с изключителен успех в България, Република Македония, Албания, Австрия, Германия, Франция, Косово, Хърватия, Унгария и др.

Записват за Българското национално радио и Българската национална телевизия. Едни от последните значими концертни проекти на триото са „Руска рулетка“, „Пипков в Париж“, цикъл концерти по картини „Следобеден сън“, „Песни за любовта“, „Народен празник“.

От 2014 г. член на трио „Арденца“ е виолончелистът Константин Евтимов.

Те са превъзходни инструменталисти, но силно впечатление прави тяхното камерно изкуство, което разчита на тънкия слух и на способността за колориране на музикалния текст. Знаят как да откроят през звука всеки автор.” (Екатерина Дочева)

По повод концерта им в рамките на Balchik Classic Days, критиката пише: „Арденца” ни подкупиха със своята свежест, интелигентност и одухотвореност. Слушано и погледнато отстрани, звучеше като изповедно просветление. Техните изпълнения бяха наситени с искреност, ярка мелодичност и романтично настроение, заредено с емоционалност, която ни задължава отново да бъдем заедно.

Христо Захариев /фаготзавършва НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас и Националната музикална академия “П. Владигеров“ в София в класа по фагот на Проф. Марин Вълчанов. Концертира с различни оркестри у нас и в Европа. Участва също и в камерни състави и гостува като солист на редица класически сцени в Пазарджик, Сливен, Бургас и др. Като фаготист в оркестрите на Враца, Пазарджик и Ст.Загора, работи с именити български музиканти, диригенти и гостуващи солисти.