От почти 10 години в полското село Миесце Оджанские се раждат само момичета, предаде DW.

То се намира в областта Горна Силезия, Южна Полша. Тук живеят около 300 души. Всички се тревожат, че селото, основано през 1679г. е застрашено от измиране, защото тук се раждат само момичета.

Съвети за зачеване на момче идват от цялата страна. Но нищо не помага. Според жителите просто не трябва да спира да се опитва, но не всички мислят така, особено тези с по 3-4 дъщери.

Има различни народни поверия за зачеване на момче. Едни от тях е, че ако искаш момче трябва да сложиш брадва под леглото си. Но няма научно доказателство, че това помага.

Очевидно е, че не помага, защото в селото, така или иначе не се раждат момчета.

На 20км. от там се намира кабинета на гинеколога Яржи Зигмунт. Годишно през него минават около 6000 жени, включително и от селото. Редовно му се налага да отговаря на въпроси свързани с това как се зачева момче, как се повлиява на пола на бебето и дали суеверията отговарят на истината. Но според него раждането на момичета не е никакъв проблем, а точно обратното – благословия.

Кметството е обявило награда за първото семейство, в което се роди момче.

Цялото село тръпне в очакване да се роди мъжка рожба, а до тогава младежката пожарна аларма и всяка друга институция ще си остане „женска работа“.