Самодейни състави и индивидуални участници от 20 читалища от  област Враца  ще вземат участие в ХII Национален събор на народното творчество в Копривщица 2022 г.

Това стана ясно днес, след като назначената със заповед на областния управител Стефан Красимиров комисия оцени изявите на изпълнителите на областния етап. Председател  на комисията е доц. д-р  Йорданка Манкова – фолклорист и етнограф, а членове са: фолклористи, етнографи, културолози и изследователи на необработен фолклор. Класираните самодейци са от пет общини на област Враца, представящи по автентичен начин културните традиции и фолклора на съответния регион. За откриването  на Събора на централната сцена комисията препоръчва да бъдат включен в програмата  танцов състав „Сърбеница“ – за стари обичаи  и изворен фолклор при НЧ „Пробуда – 1927“, с. Софрониево, община Мизия, с изпълненията Балуца, Жувятеле, Сигна, Три пазаще, Чукърлана и Шумадия.

Областният етап за област Враца  се проведе на 5 юни 2022 г. с  любезното съдействие на кмета на община Враца Калин Каменов.

Съборът на народното творчество в град Копривщица се провежда на всеки 5 години в първите петък, събота и неделя на месец август . От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на ЮНЕСКО.