Над 200 танцьори от 9 фолклорни групи от страната взеха участие в атрактивно надиграване, в първия ден на Национален фолклорен събор “Леденика”.

След тяхното представяне  присъстващите бяха впечатлени от  факелното шествие на Сурвакарската група от село Кралев Дол, а в Балкана отекна звукът на чановете.

Кулминацията на вечерта бе  нестинарският танц. Под звуците на тъпана и гайдата, нестинарите Елена Костадинова и Иван Георгиев танцуваха древен и мистериозен танц върху искрящите въглени. До магията на нестинарството се докоснаха и част от посетителите на фолклорния събор “Леденика”. Програмата завърши с кръшни хора около огъня!

Вторият ден на НФС „Леденика“ ще стартира отново с изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. Преди пресъздаването на Северняшката сватба, под съпровода на гайди, космическият глас на Валя Балканска, ще докосне посетителите на Събора до магията на автентичната българска музика. Фестивалът ще бъде закрит с концерт на оркестър Виво Монтана и народния изпълнител Янко Неделчев.