Кучето  агент, подушило 400 кг. хероин на пристанище Варна е 7-годишният голдън ретривър Танго. Танго работи вече повече от пет години на пристанище Варна-Запад, съобщават от Агенция “Митници”. Откритите от верния му нюх 400 кила хероин са най-големият му удар. Четириногият митнически агент поддържа форма с ежедневни тренировки, а веднъж годишно посещава опреснителен курс в специална школа в Балчик

Митничар и бизнесмен са задържани за контрабанда на 400 кг хероин на стойност близо 36 млн. във Варна. Арестуваните са на 35 и на 45 години. Единият е служител на митническия пункт, а другият – собственик на шуменска фирма, вносител на стоката.

page2image1794880

Ретривърът Танго е получил лакомство за точния си нюх

Огромното количество дрога е открито на 7 февруари, когато на пристанище Варна-Запад пристига контейнеровоз от пристанище Дубай, на който са се намирали четири контейнера с по 400 рула покривни платна с подложка. Според документацията страна на произход на пратката е Иран,продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация е България, посочват от прокуратурата.

Разминаване в маркировките на товара кара митничарите да направят щателна проверка с рентген и обучено куче. След нея става ясно, че 71 от ролките са с прецизно направени тайници. Тези битумни ролки са се различавали по цвят и надписи от останалите.

От скривалищата са извадени 487 пакета с хероин. Общото му тегло е 401,468 кг. Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му – от 26 до 36 милиона лева, като това са цени за нуждите на наказателното производство, докато пазарните са двойно и дори тройно по-големи, пише”България Днес”.