Приходите на руските инфлуенсъри в Instagram изчезнаха след решението на Роскомнадзор да блокира изцяло достъпа до социалната мрежа заради конфликта си с компанията-майка Meta.

Забраната за достъп до Instagram на практика ще занули руския инфлуенсърски пазар.

Моята аудитория е свикнала да купува продукти през Instagram, затова доходът ми зависи пряко от социалната мрежа. Ако престане да работи, ще се наложи да започна от нулата в нова платформа“, казва певицата и вокален педагог Карина Купер пред руското издание на “Форбс”, цитирана от Булевард България. Купер води курсове през Zoom, GetCourse и др., но всички нейни рекламни кампании и продажби минават през Instagram.

Най-големите “звезди” в руската Instagram-сфера започват да мигрират към Telegram, TikTok или Vkonakte (руската версия на Facebook), но всяка от тези платформи има своите ограничения. Според данни на медията – около 50-60% от всички приходи на руските блогъри идват от реклама в Instagram.

В украинските онлайн медии се разпространява трагикомичен клип с ненезована блогърка от Русия, която пролива сълзи заради предстоящото изключване на мрежата.