Анонимен дарител е дал 400 хил. лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в София, съобщиха БТВ. Става дума за сградата на ул. „Софроний Врачански“, където Райна Попгеоргиева е прекарала последните осем години от живота си.

От години тя е в окаяно състояние.  На сесията на Столичния общински съвет в четвъртък съветниците ще гласуват приемането на дарението, обясни кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев. Той разказва, че вътре трябва да има скривалище, в което евентуално да бъдат скрити ценности. Правени са различни проучвания, дори с ултразвук, но до момента не е намерено нито помещението, нито скрити предмети.

За реконструкцията и реставрацията на сградата има проект, който е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство, обясни районният кмет. Още през февруари месец е издадено разрешение за възстановяване на постройката в автентичния ѝ вид.

Тя е обявена за паметник на културата от местно значение. След като бъде възстановена, къщата ще стане музей.

Самата Райна Княгиня има изключителни заслуги в хода на българската история по времето на Априлското въстание.

Когато Бенковски ѝ възлага да ушие главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг, тя е само 20-годишна учителка, изключителна красавица. След въстанието съдбата ѝ е трагична. Въпреки това успява да оцелее, да завърши акушерство и да стане първата дипломирана акушерка в София, да отгледа шест деца и да се грижи за поборниците от квартала. Сегашното състояние на дома ѝ е в пълно съответствие с трагичната и съдба.

Плановете на общината са в къщата да се направи музей, а експозицията да бъде предоставена на наследниците на Райна Княгиня. Една от тях е диригентът Таня Христова.

Снимка: Frognews