Рекорден брой нови постъпления отчита Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца през 2019 година. Те са общо 5 313 на стойност 58 782.74 лв., което е с 1 540 бр. повече в сравнение с 2018 г. По-голямата част за закупени по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Библиотеката участва и в двете конкурсни сесии, обявени от Министерство на културата. В края на годината фондът наброява 268 636 библиотечни документи на стойност 516 779.38 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация.

Регистрира си е и ръст на новите читатели – общо 5 009, което е с 209 повече от 2018 г. Регионална библиотека има 90 131 посещения /с 2 945 повече от 2018 г./ от реални читатели в залите на библиотеката и 139 610 виртуални от потребители, които са се възползвали от информационните ресурси чрез Интернет.

През 2019-а врачанската библиотека навърши 65 години от създаването си, а цялата годишнина беше белязана от провеждането на многобройни успешни събития и високи признания за отличната работа.

През юни екипът получи един от най-големите национални призове в областта на литературата – Национална награда „Христо Г. Данов” в категория „Библиотеки и библиотечно дело” за 2019 г. Отличието е за реализирането на проекта „Създаване на дигитален архив на регион Враца – ХХ век – история, култура, бит и традиции, забележителности”.

По случай Деня на народните будители – 1 ноември, Регионална библиотека получи грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство от министъра на културата.

Екипът взе и трета награда в Национален конкурс за късометражен филм на тема „Враца – нашата Европа!“ за късометражния филм „Традицията среща модерното мислене в библиотеката“.

За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2019 г. бяха проведени 410 събития.

Инициативите изцяло изместват фокуса си от еднократни събития и се превръщат в истински преживявания за посетителите и техните семейства. Наред с книжните носители на информация децата се докосват до нови технологии и придобиват ключови умения, необходими за успешната реализация в днешния дигитален свят.

„През 2020 година продължаваме с разработване на програми за творческо писане, астрономия за начинаещи, първи стъпки в програмирането и роботиката в новосъздадената ни зала за тийнейджъри. Предстои тя да бъде отворена с работното време на библиотеката и да предлага литература и технологии за младежите. Работим и по организацията на втория литературен фестивал „Враца – книжен град”, който ще се проведе през септември. За най-малките читатели въвеждаме четене на приказки всяка последна събота на месеца”, допълни директорът на библиотеката Силвия Врачовска.