Регионална библиотека „Христо Ботев“ се включи с флашмоб в иницативата „Остави всичко и чети“, организирана от фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Глобални библиотеки – България“, чиято цел е насърчаване на четенето за удволоствие.
Над 120 деца от училищата във Враца и областта се включиха в кампанията, която се проведе паралелно на три локации в града – градинката зад паметника на Христо Ботев, градинката пред Сувенирната палата и парка на площад „Руски“. Единствено условие бе да носят със себе си любима книга, от която да прочетат любим откъс. Вярваме, че така ще дадем пример на още и още деца и семейства да четат за удоволствие. Отделянето на 15 минути за четене далеч от екраните намалява стреса, успокоява и подпомага по-добрата концентрация.
Денят „Остави всичко и чети“ води началото си от книгата „Рамона Куимби на 8 г.“, от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва. Именно тази идея на Клиъри подтиква редица организации, ангажирани с насърчаване на четенето, да обявят 12 април, рождената дата на писателката, за Ден „Остави всичко и чети“. Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка.
Благодарим на НУ „Св. С. Врачански“, СУ „Васил Кънчов“, ОУ „Христо Ботев“, с. Баница, СУ „Отец Паисий“, Спортно училище „Кл. Охридски“, СУ „Козма Тричков“, че се включиха в инициативата.