Хубаво е, в празнични дни като този да отправим взор към миналото, защото „то е като лампа, поставена на входа на бъдещето”. Цитатът е на френския публицист Робер де Ламенне, а изречените в началото на 18 век от него думи са неподвластни на времето.

На 24 май „Зов нюз” ще направи своеобразна класация на най-старите училища в Северозапада.

Оказа се, че с история над един век са четири – три от тях са в област Враца и едно в област Монтана.

Най-старото килийно училище, при това с впечатляваща история е в романското село Караш.

То датира от 1833 г. Имало е дори периоди, в които то е било прогимназия. Най-впечатляващото от аналите е, че именно училището в Караш първо в страната е било оборудвано с изработени по швейцарско модел дървени чинове.

Това е станало през 1903 г. по заповед на тогавашния министър на просвещението проф. Иван Шишманов. Другото интересно е, че в училището като стажант е преподавала поетесата Леда Милева и дълги години е учителствал Христо Хаджиев, създателят на издателство „Хемус”. Прогимназията в Караш са завършили поетът Георги Авгарски, художникът Никола Златев, академик Сава Гановски и др.

Тридесет и девет години след него /през 1872 г./ килийно училище е било открито и в белослатинското село Попица. Основното училище „Св.св. Кирил и Методий” навремето е било популярно като „турското училище”, защото в него на писмовност се обучавали децата на заможни владетели от целия регион. То оцелява при реформите и днес е средищно, тъй като приютява и малчуганите от Бъркачево.

Сто и десет години след рождението на Ламенне /1772 г./ във Враца /през 1882 г./ се „пръква” първото класно мъжко вознесенско училище.

Негов правоприемник е днешното най-авторитетно в областта училище „Христо Ботев”. По повод 195 години светско образование, в навечерието на 24 май т.г. колективът бе поздравен от Президента Румен Радев, а учители и ученици откриха „Мемориал на историческата памет”.

Най-интересното от историята на това средище на знанието е, че там са учителствали П.Р. Славейков и поетесата Елисавета Багряна, а един от най-известните ученици е писателят Емилиан Станев.

И още един любопитен детайл – в световно известния роман на Станев „Крадецът на праскови” действието се развива в обстановка, копие на Врачанските лозя.

В тази класация четвъртата позиция заема професионалното лесотехническо училище в Берковица. При създаването му преди 108 години целта е била да подготвя кадри за горското, ловното стопанство и дървообработващия сектор. Днес там се изучават екодисциплини, подготвят се кадри за мебелната индустрия, изучава се интериорен дизайн. Лесотехническото училище през годините е било и си остава единствено по рода си в Северна България.