Първият литературен фестивал в Северозапада „Враца – книжен град”, който среща творци, издатели, читатели и стимулира дебата за положителния ефект от четенето приключи.

В продължение на три дни, от 26 до 28 септември, градът беше домакин на първата по рода си мини алея на книгата, която предложи на читателите стотици нови заглавия.

„Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца разлисти нова страница в литературната история на региона. Вдъхновени от магията на словото и многобройните ни малки читатели, повярвахме в смелите мечти и се роди първият литературен фестивал „Враца – книжен град”, каза при откриването директорът на Регионална библиотека Силвия Врачовска.

Най-атрактивна за гостите през първия ден се оказа демонстрацията с печат на Гутенбергова преса.

Създателят на копието на оригиналната преса от 15 век – плевенският художник Диян Павлов-Джими, посрещаше гостите на фестивала пред сградата на Община Враца, облечен в ефектен костюм от епохата. А дългата му бяла брада създаде усещането за преродил се в наши дни Йоханес Гутенберг. През целия ден сладкодумният разказвач споделяше истории около създаването на първата печатарска преса и водеше слушателите си на своеобразен „поход на буквите” през хилядолетията.

По същото време в читалнята на библиотеката се проведе семинар „Пътят на книгата – от мастилницата до дисплея”.

Той отвори дебата около въздействието на илюстрациите, как да четем ефективно, колко далече е бъдещето на книгите и дали вече е настъпило благодарение на електронните издания, аудиокнигите и подкастите. Художникът Дамян Дамянов разкри кои са знаците и сигналите във визуалния превод по пътя на въздействието. След това изпълнителният директор на фондация „Глобални библиотеки” Спаска Тарандова представи ролята на библиотеките в мисията за насърчаване на четенето. Писателят Александър Шпатов пък посочи кои са основните техники за качественото четене и какво се е променило в навиците му откакто е докторант по Теория на четенето. Въпросите дали четенето на хартиена книга е лукс или въпрос на вкус постави създателят на сайта „Аз чета” Александър Кръстев, който вижда бъдещето на текстовете в дигитални носители, благодарение на които пестим време за възприемане на писмен текст.

Първата фестивална вечер завърши с разговор за литература, жажда и любов заедно с писателя Захари Карабашлиев.

„По времето, когато аз бях дете библиотеката за мен беше място, в което намирах излаз, нови светове, други хора и най-вече себе си. Днес развлеченията могат да бъдат намерени навсякъде в интернет. Сега всички ползвате социалните мрежи, но нали не смятате, че общуването там е реален контакт?! Това е и разликата от общуването лице в лице. Библиотеката освен място за четене на книги е и място да се запознаем със съдбата на някого, неговата драма, конфликт”, обясни авторът.

Пред пълната зала Захари Карабашлиев обяви и новината, че романът му „18% сиво” ще има продължение.

През следващите два дни във Враца отвориха и ателиета за творческо писане.

Първите гост-ментори бяха детската писателка Радостина Николова и журналистът Ива Антонова. Радостина Николова, известна още като повелителката на Мотовете, провокира малките разказвачи да развият въображението си като създават кратки разкази само с няколко думи. След това Ива Антонова „отвори” работилница за измисляне на заглавия и страхотни истории.

В събота в града пристигна и Стоян Атанасов от студиото за дизайн, предпечат и илюстрация Kontur Creative. Той разказа на децата от Враца за част от книгите, по които е работил и ги предизвика да направят собствена илюстрация като решат как да изглежда къщичката на вещицата от „Хензел и Гретел“ на Братя Грим.

 

Втората фестивална вечер завърши с гостуването на една от най-магнетичните авторки, чиято проза критиците определят като опияняваща. Катерина Хапсали очарова врачанската публика с откровения разказ за най-емоционалните моменти в живота си. Според авторката „всички сме неочаквани ангели за някого. И ние самите също имаме ангели в тези студени постмодерни времена”. Хапсали разкри, че винаги най-критична е била към себе си, затова никога не прави компромиси към текстовете си като журналист и писател. За Катерина Хапсали именно „животът е най-мощният адреналин” и според нея той няма нужда от заместители. За финал авторката прочете и някои от любимите си стихове, събрани в книгата „През девет планини”.

В събота, цял един свят на букви и игри оживя под шатрите на литературния фестивал „Враца – книжен град“. През целия ден малките приятели на книгите и младежите се включиха в разнообразни ателиета. Книжни послания, рисувани камъни с букви на глаголица, макети на културни забележителности и пъстри приказни герои превърнаха съботния ден в празник на писаното слово, благодарение на партньорите от „Враца Софтуер Общество“, Търговско-промишлена палата – Враца и Младежки Център – Враца.

В съботния ден, фестивалът „Враца – книжен град” отвори работилници и в село Челопек, инициирани от Сдружение „Книгини“. В топлия слънчев ден деца и младежи от Враца, Паволче и Челопек твориха, вдъхваха нов живот на стари книги в изящни произведения, изписваха букви и своите имена на глаголица, научиха любопитни факти за глаголическите знаци, пяха и се забавляваха.

 

За финал във Враца пристигна неповторимият автор Георги Тошев.

Той представи книгата си и документалния филм, в който разказва невероятната история на най-популярната поп група на 70-те години АББА.

„Филмът за АББА е саундтракът на всеки един човешки живот. Защото те не се страхуват да остареят пред публиката и пред света. Затова митът АББА продължава да съществува, а хората няма да спрат да преоткриват този феномен”, категоричен беше Георги Тошев пред врачанската публика в третата, финална, фестивала вечер на „Враца – книжен град“.