Международен фестивал на “Динята и Пъпеша” ще се проведе за първи път в северозападното с. Флорентин, община Ново Село. Събитието, което ще се проведе на 30 и 31 юли, е организирано от  Народно читалище “Пробуда-1925”, Организационен комитет и областния управител на област Видин Любен Иванов. 

За развлекателната програма са предвидени участници от България и Румъния. Съставите са: „Флорентиана“, НЧ „Изгрев“ от с. Ясен, НЧ „Зора“ с. Винарово, „Веселие“, ансамбъл „Розеле Калафатулуй“, Балейски Духов Оркестър, читалище „Байкал“, читалище „Кутово“, „Дунавци“ при читалище „Феникс“.

Поканени са и местни производители на вино, мед, дини и пъпеши: Изба Флорентиана, Изба Ново село „Бен Хън Агро“, Изба „Неговановци“, ЗП Марин Филчев – дини и пъпеши, ЗП Антон Торньов – Брусарци, Чипровско Пиво, майсторителница Убавило „Кулско Мяшано“, НЧ „Светлина“ от с. Неговановци – кулинарни изкушения, НЧ „Изгрев“ с. Ясен – кулинарни изкушения, НЧ „Пробуда-1925“ Флорентин, кулинарен клуб при читалище с. Кутово, „Hibrid“ – коктейли, агро производител на дини и пъпеши от гр. Дъбулени – Румъния, Карвинг – „Байкал“, Янита Каменова – подкрепителен пункт, Цецка и Венци Вълчови – производител на мед от с. Ясен.

Съпътстващите мероприятия включват разходки с лодки по река Дунав, демонстрации по приготвяне на кулинарни изкушения; детски пленер; кулинарни конкурси; кулинарни изложби, а за любителите на фолклора ще има хоротека и концерт на колективи от региона. Фестивалът ще завърши с представление на нестинари.

Ето и програмата на фестивала:

Първи ден – 30.07.2022г.

13:00 ч: Пресконференция – Среща на производители с цел обмяна на контакт и споделяне на добри практики.

Място /конферентен център/ Областна администрация

15:00 ч: Разходки с лодки по река Дунав / по предварителна заявка/

17:00 ч: Демонстрации по приготвяне на кулинарни изкушения от пъпеши и дини

– Детски пленер

18:00 ч: Балейската духова музика

20:00 ч: Кулинарни конкурси:

– за най- атрактивен десерт от дини и пъпеши.

– за най-добър коктейл

21:00 ч:  DJ PARTY

Съпътстващи мероприятия:

– Демонстрации по етнография

– Кулинарна изложба с дегустации на баници.

– Детски пленер “Динята и Пъпеша през призмата на едно дете” /рисунка/

Втори ден – 31.07.2022г. 

13:00 ч: Среща с  производители и местни заинтересовани на тема „Селският туризъм във Видинско“ /срещата ще се проведе на остров Филурдин , където ще бъде подготвен коктейл./

16:00 ч: Кулинарни демонстрации по приготвяне:

– на кулинарни изкушения от дини и пъпеши.

– местна лютеница

– рибна саламура

17:00 ч: Детски Пленер

Конкурс за най-красив щанд

– Хоротека

19:00 ч: Фолклорна еуфория – Концерт на самодейни колективи

21:30 ч: Нестинари

ЗАКРИВАНЕ

Целта на международния фестивал на „Динята и Пъпеша“ е да се запазят, съхранят и популяризират занаятите, да се срещнат на едно място производители от България и чужбина, както и кулинарни таланти.