На 1-ви отктомври отбелязваме няколко Международни празника.

Този ден е посветен на музиката, поезията, възрастните хора, вегетарианците.

Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Чества в над 120 страни! През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

Маргарита Дамянова

На днешния литературно-музикалния празник в Мездра, специален гост изпълнител ще бъде оперната певица Маргарита Дамянова. Тя е родена в гр. Враца. Завършила е магистратура по оперно пеене в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”, в класа на проф. Ирена Бръмбарова (2006 г.). От 2008 г. е солист в Софийската опера, мецосопрано. Участва в постановки като „Манон Леско”, „Сестра Анжелика”, „Косара”, „Шегобишко на острова на чудесата” и др.

Събитието ще се състои  днес от 17:30 часа в Археологически комплекс „Калето“, а организатор е Литературен клуб „Христо Ботев“ при Народно читалище „Просвета 1925“. При лошо време културната проява ще се състои в Заседателната зала на Община Мездра на четвъртия етаж в сградата на Общинската администрация (Съвета), ул. „Христо Ботев“ №27.

На този ден, възрастните хора също отбелязват своя празник.

Първи октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г.

На този ден всеки трябва да  обърне повече  внимание на бабите и дядовците около себе си, да направи празника им специален, да отдели време да им каже по една блага дума, да направи някой мил жест към тях, да им засвидетелства любов и уважение, да им покаже, че те са важни хора в нечий живот, че някой го е  грижа за тях.

Нека по-често младите  показват на по-възрастните, че ги ценят – тях  и приноса им към обществото, не само днес.  На този ден всеки трябва  да накара поне една  баба или  един дядо да се усмихне, да се почувстват по-малко самотни и повече нужни на някого. Когато вие сте били дете, вашите баба и дядо са се грижили за вас, време е да направите същото.

През първия ден на октомври се отбелязва и Световният ден  на вегетарианството,

който е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Както всички знаят вегетарианците в общия смисъл на понятието  не консумират месо.

Има обаче различни видове вегетарианство, според това какви други изисквания имат хората към храната си, освен това да няма месо.  Например лактовегетарианците приемат млечни продукти, но без яйца, а ововегетарианците – яйца без млечни продукти.

Хранителният режим  на оволактовегетарианците включва животински/млечни продукти като мляко, яйца и мед. При стриктното веганство пък са изключени всякакви животински продукти, включително яйца, мляко и мед.  Последователите на суровоядство  консумират растителни храни, които не са обработени термично, като единствената обработка е пюриране и изсушаване.  Последователите на пескетарианство  пък консумират морска храна, но не и другите видове месо.