От 18-и до 22-ри септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната. В нея се очаква да се включат дузина балони с екипажи от поне 5 държави. Полетите с балон са предмет на метеорологичните условия и се извършват рано сутрин и / или следобед преди залез слънце. През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета. През първите 4 дни от фестивала (от 18 до 21 септември) ще се осъществят полети в района на Белоградчик над Белоградчишките скали, а последният ден– 22 септември, ще се лети в района на Видин.

Свободният полет с балон по време на фестивала ще трае между 40 минути и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м.

Полетите ще се осъществяват от местността Панаирището по график в рамките на 1-2 часа всяка сесия, поради ограниченото пространство на полянката между скалите. Участниците в полетите ще оказват помощ при подготовката на балона, надуването и повдигането му, както и в събирането на балона и връщане до мястото на излитане. Любителите на екстремните усещания ще имат възможността от магическия свободен полет в посока на вятър да се наслаждават на Белоградчишки скали или района на река Дунав. При първи полет за някой от участниците, екипажът ще извършва и церемония по въздушно кръщаване.

Деца под 6-годишна възраст не могат да участват в свободен полет с балон, както и в панорамно издигане между скалите от съображения за сигурност. Малките деца може да посещават зоната на фестивала само придружени от родители или законни настойници и следва да бъдат непрекъснато наблюдавани от тях, защото силните шумове и пламъци, произведени от балонните горелки, могат да ги изплашат и да ги накарат да изпаднат в паника. Деца на възраст между 6 и 18 години могат да участват в свободен полет само придружени от родител или законен настойник, който декларира на своя собствена отговорност, че поема отговорност за въпросния непълнолетен.

Продажбите на билети се осъществяват чрез сайта на Фиестата: www.adventure- bg.com/fiesta/. На него може да се намери и графикът на полетите и издиганията. Желаещите да участват във фиестата трябва да знаят, че резервирането и заплащането на цената на билета не гарантира полета с балон. Потвърждението на полета се прави в деня на фестивала, 30 минути преди полета, на техническата среща.

При невъзможност за осъществяване на полета поради неподходящи метеорологични условия или други причини може да се избере друга полетна сесия в оставащите дни на фестивала, при условие, че има места и се получи потвърждение от Приключенски център – Белоградчик. В случай, че това не е възможно, може да се реализира предплатения полет в срок от 12 месеца след фиестата след презаверка в Приключенския център или да се поиска възстановяване на платените пари.

Атракцията се организира от Приключенски център– Белоградчик към Сдружение “Регионални Партньорства за Устойчиво Развитие-Видин“. Инициативата е подкрепена от Фондация Америка за България в рамките на проект “Балон Фиеста – Белоградчик”. Новата атракция ще спомогне за популяризиране на туризма в Северозападна България.

Снимка:new.adventure-bg.com