Стотици жители на Видин и близките села спазиха традицията и се събраха на втория ден от Възкресение Христово в подножието на прочутия Алботински скален манастир, за да присъстват на фолклорния събор.

Той се организира от Община Видин, съвместно с Видински фонд „Читалища“ и кметството на с. Градец. Официални гости бяха кметът на Общината Огнян Ценков и общинското ръководство, народните представители Филип Попов, Цветан Топчиев и Росен Живков, заместник областният управител Анжело Методиев, Проф. д-р Радослав Гайдарски, кметът на с. Градец Илия Томов и др.

В началото на събитието тържествен водосвет отслужи Видинският митрополит Даниил.

С приветствие към присъстващите се обърна кметът Огнян Ценков: „Щастлив съм, че съборът става все по-популярен не само в нашия край, но и в цяла България. Нека бъдем заедно, както досега и отворим сърцата си за всичко позитивно. Заедно да празнуваме днес, но и заедно да посрещаме трудностите и успехите в бъдеще“.

В духа на християнския празник той пожела много здраве, слънчеви дни и благоденствие в домовете.

В тазгодишното издание се представиха близо 300 самодейци от над 20 фолклорни формации, танцови състави и певчески групи, дошли от целия Видински регион.

Под звуците на Антимовската духова музика големи и малки извиха кръшно хоро на поляната, на което се хвана и видинският кмет. Забавленията и доброто настроение на хората продължи до късния следобед.

Всички участници във фолклорния събор „Алботин” получиха грамоти от Община Видин.