Акциите на Carmat SA отчетоха най-голямата си печалба за повече от седем години, след като компанията получи одобрение за продажба на първото в историята изкуствено сърце в Европа: кулминацията на 27-годишно усилие, започнало с идеята на френски кардиохирург, изложена пред авиокосмическа компания.

Carmat е резултат от сътрудничеството между Ален Карпантие – специалист по сърдечносъдова хирургия от болницата Georges Pompidou в Париж, и европейската компания за аеронавтика и отбрана EADS.

Акциите на Carmat са скочили с 66% за последната година, което дава на компанията пазарна стойност от около 407 милиона евро (496 милиона долара).

Изкуственият орган тежи 860 г. и възпроизвежда максимално точно формата и основните функции на човешкото сърце. Той се прикрепя към предсърдията на пациента и се състои от две камери, четири клапи и система за регулация. Това го прави първото в света цялостно изкуствено сърце с размери, достатъчно малки, че да позволят трансплантацията му в гръдния кош на човек. Carmat днес е единствената биотехнологична компания, която предлага толкова успешно решение.Резултат от 15 години изследвания и разработки, протезата понастоящем е с живот от пет години, което представлява близо 230 милиона пулса, пише hicomm.bg.