Отстраняване на проблеми по дървените врати

Дървените врати са не само красиви, но и ви дават значителна доза сигурност. Те са уникални и рядко ще намерите някой от съседите ви, който да има същата. Това се дължи на многото изминали години, през които по целия свят ги използваме за входа на дадено помещение. Дървените врати са най- сигурния и здрав модел врати, но изискват значително повече поддръжка, тъй като може да се деформират или надуят и да излязат от употреба. Спокойно можете да удължите живота им като ги пазите и поддържате правилно и редовно. Днес ще ви запознаем с някои от възможните рискове за дървената Ви врата.

Защо вратите се огъват?

С времето може да забележите деформация по вратата си, а това може да позволи пропускането на въздух и да предизвиква издаването на неприятни  скърцащи звуци. Причината може да бъде влагата в помещението, но дори и вратата да е на входа на сухо помещение, няма гаранция за добрия вид на вратата.

Най- добрия начин да предотвратите абсорбацията на вода във вратата е като лакирате вратата няколко пъти от външната и вътрешната страна, но наблегнете на страната, която е обърната към помещението с повече влага.

Ако вратата вече е изкривена, но подуването е минимално, то тогава можете да я поправите. Изтъркайте вратата с шкурка докато не се изглади даденото място, а след това покрийте изшкуреното място с боя или лак за дърво в зависимост от това, с какво е покрита тя. Друг вариант е да свалите вратата и да поставите тежък предмет на деформираното място за едно денонощие, за да се изправи.

Защо дървените врати се подуват?

За това също е отговорна водата и проникващата влага. На външен вид не изглежда толкова зле, но се съсипва дървото в дълбочина.

Подуването може да се получи и от неправилно боядисана и лакирана врата.

Най-простия начин да предотвратите подобно подуване на вратата е като ограничите количеството на влага, достигаща до вратата. Можете да направите това като просто отваряте прозореца в банята докато се къпете или докато се готви в кухнята, а може и чрез използване на устройство за изсушаване и премахване на влагата във въздуха. Ако имате свободно време, бихте могли да махнете вратата и да поставите допълнителен слой лак.

Защо дървените врати се нацепват?

Когато е студено или самото дърво изсъхне, то се стяга и това води до напукване.

Напукването е много лесно за поправка. Най-подходящото време за поправка е през студените месеци – късен февруари, ранен март. Вземете бръснарско ножче или скалпел и махнете боята / лака на даденото място и минете с боя/ лак, като се опитвате да запълните цепнатината. В случай, че цепнатината е прекалено голяма, то може да използвате лепило преди да сложите боята.

Дървените врати в дома винаги са били предпочитани от собствениците на жилища. Визията им създава усещане за топлота и домашен уют, който не може да се постигне от друг материал.

Разбира се, различни са проблемите на интриорните и входните врати. Логично е входните врати да са изложени на влиянието на по-сурови услия и грижата за тях да е по-голяма и отговорна. Входната врата е изложена на студ и жега. Тези, които са на открито, са излоцени и на дъжд и сняг. Добра предпазна мярка е постяването на ефкетивен навес над входната външна врата.

Интериорните врати са малко по-привилегировани в това отношение. Единствено тези на банята могат да бъдат по-застрашени от повече повреди.

Все пак, всеки собсв=твеник сам решава какви врати да избере за стаите в жилището си или за входа на дома си. В зависимост от възможностите за поддръжка на вратите, стопаните преценяват и какви врати да купят. Дървените са красиви, луксозни и капризни по отношение на поддръжката. Разбира се, те са и значително по-скъпи.