Тази година националното турне „Историческо величие“  ще премине и през Видин /28.01 – 1.02.2020 г./, Монтана /4.02 – 8.02.2020 г./ и Враца / 11.02 – 15.02.2020 г./.

„Историческо величие“ е интерактивна изложба. Нейната интерактивност се състои във въвличане на деца и възрастни в една приказка от далечни времена. Посетителите виждат нагледни примери за герои и получават нови знания и умения, завещани ни от нашите предци.

Създателите на изложбата вярват, че чрез преживяване е по-лесно да се възприеме информацията, която оставя дълбок отпечатък в съзнанието на човека. Основна цел на изложбата е да достигне до българите в цяла България, а в бъдеще и по света, където живеят големи български общности.

През 2019 година над 10 000 деца и родители разглеха „Историческо величие“ в 9 областни града. Националното турне  започна през октомври 2019 година и посети София, Плевен, Стара Загора, Бургас, Варна, Шумен, Русе, Велико Търново и Габрово. В продължение на 5 дни – от вторник до петък между 17 и 20 часа, и събота между 10 и 17 часа, жители и гости на всеки един от градовете имаха възможността да видят изложбата, а в делничните дни в часовете от 10 до 16 часа ученици от различни училища се докоснаха до славното ни минало.

Градовете, през които ще премине турнето тази година, са: Пловдив, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Ловеч и Враца,

а актуална информация за период на посещение във всеки град, както и локация, може да се намери във Фейсбук страницата на „Историческо изкуство“: https://www.facebook.com/HistoricalArtBulgaria/ или на сайта: https://historicalart.bg/.

„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш български герой, е въпрос на личен избор.Избор, който всички ние, правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивни занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни.“, споделя Ангел Тодоров – създател и инициатор на изложбата „Историческо величие“.