За четиринадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето в периода от 2 до 23 април.

Акцент в разнообразната програма е Седмица на Чарли Чаплин „Открий комикът гений”, посветена на 130 години от рождението му.

Под формата на интерактивни уроци ще се даде възможност на ученици от VI до ХII клас да се запознаят с биографията на Чаплин, както и с най-известните му образи в киното. Тематичната седмица ще се проведе в дните от 15 до 19 април, след предварително записване на телефон: 0878 236 263 или на място в РБ – Враца, ул. Петропавловска № 43.

Официалното откриване е на 2 април от 10.30 ч., а специални гости ще бъдат създателите на образователната онлайн платформа „Книговище”.

Маратонът ще продължи с игра „Оплетени приказки”, насочена към децата от 5 до 8 години. Тя ще се провежда в периода 8 – 12 април в Детски отдел.

Специално място в програмата е отделено и на българските автори. На 18 април в „Обща читалня” ще гостува Диана Юсколова с новата си книга „Аплодисменти“. В нея са събрани 80 стихотворения. Срещата започва в 17.30 ч.

На 19 април от 18.30 ч. ще се проведе петата „Нощ в библиотеката”. По традиция ще бъдат организирани различни игри и забавления за малки и големи, свързани с книгите и четенето.

Финалната инициатива е на 22 април от 18 ч., когато ще бъде представена и книгата „От Балкана до Дунав – Идеи за пътешествия в Дунавска България” на авторите Весела Николаева, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов.

Изданието ни запознава с интересни факти от тракийското и римското наследство по земите ни в региона, обръща внимание на защитените територии и биоразнообразието и отделя специално внимание на виното и храната в Дунавска България.

Всички ученици, взели участие в Маратона ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.

Инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.