Обикновено преяждането се асоциира с наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания и ниски нива на енергия. Възможно ли е обаче тъпченето с храна да уврежда и най-важния орган в тялото ни – мозъка?

Наскоро учени от Бразилия са използвали нов метод на изследване на човешкия мозък, за да намерят отговора на този въпрос, при който се следи как се разпределя водата в различните части на мозъка.

В изследването са участвали 61 тийнейджъри с добро здраве и нормално тегло, и 59 деца на същата възраст, които страдат от наднормено тегло и имат склонност да ядат повече от необходимото.

Оказва се, че в мозъците на двете групи съществуват реални и видими разлики, причинени от отношението на отделните индивиди към храната, пише lifestyle.bg.

При тийнейджърите с наднормено тегло учените са отчели, че нивата на бялото вещество са по-ниски, отколкото при другата група.

Най-силно засегнати са частите, които свързват двете полукълба и онези, които са ангажирани с овладяването на емоциите и нивата на мотивация.

Интересното е, че при хората, страдащи от диабет, се наблюдават същите аномалии и промени.

Следващата мисия на екипа от Бразилия е да установи дали тези промени в мозъка в следствие на преяждане и затлъстяване могат да бъдат преодолени, или остават до края на живота.