Топ автори и илюстратори гостуват на първия литературен фестивал в региона „Враца – книжен град”, който ще се проведе в периода 26 – 28 септември 2019 година.


През трите фестивални дни във Враца ще се срещнат творци и читатели, които ще стимулират дебата за положителния ефект от четенето. Целта е да се насърчи любовта към книгите и да се вдъхновят хората от всички възрасти да изследват и разширяват хоризонтите си. Разработена е богата обществена образователна програма, която предлага събития, работилници, семинари и майсторски класове.

В рамките на фестивала ще бъде обособен панаир на книгата.

Книжното изложение ще бъде открито на 26 септември от 11:00 часа и ще е отворено до 28 септември включително, всеки ден от 10:00ч. до 20:00 ч. Фестивалните шатри ще бъдат разположени между Община Враца и читалище „Развитие”, за да предложат хиляди книжни заглавия.

Специално за откриването във Враца ще пристигне плевенският художник Деян Павлов-Джими, който през целия ден ще прави демонстрации с печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия.

На 26 септември в Регионална библиотека ще се проведе семинар на тема „Пътят на книгата – от мастилницата до дисплея”.

Специални гост-лектори ще бъдат:

Александър Кръстев – създател на „Аз чета“, най-големият сайт за книги и четене в България, Александър Шпатов – писател, председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София, Дамян Дамянов – художник, който работи в областта на плаката, книгата и илюстрацията, пощенската марка, калиграфията и Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Във всяка от вечерите ще гостуват и едни от най-популярните български автори – Захари Карабашлиев, Катерина Хапсали и Георги Тошев. Срещите с тях са с начален час 18 ч. в читалнята на Регионална библиотека.

Повече за събитието, прочетете тук.