Четиринадесетото издание на Международния турнир по спортни танци International Dance CUP Montana OPEN 2019 ще се проведе на 23-ти март 2019 г.

Той стартира в 10:00 ч. в зала „Младост“ с надпреварата при най-малките – 7, 9 и 11-годишните двойки от детските и юношеските предсъстезателни класове.

В първата част на турнира, ще се проведе и  кръг от Държавното първенство за българските танцови двойки. Формата за регистрация е отворена и очакванията са да се включат спортни клубове от 21 населени места от страната.

Турнирът ще продължи с предварителните кръгове в международната надпревара.

В нея ще вземат участие състезателни двойки в категориите юноши, младежи и аматьори, предимно от Балканските страни.

Официалната и трета част на турнира за Купата на общините на област Монтана е с начален час 18:30 ч. Традиционно събитието в Монтана събира елита в съдийстването от региона.

Танцовите дуети ще представят в състезателната си програма латиноамерикански и стандартни танци и ще бъдат оценявани от международна съдийска бригада, съгласно стандартите на WDSF (World Dance Sport Federation).

С най-много представители в тазгодишното издание се очертава да участват представителите на южната ни съседка Гърция. 

Спортните танци са вид спорт, който обединява две състезателни дисциплини – латиноамерикански и стандартни танци. Подготовката за треньори по този вид спорт се извършва в НСА ,,Васил Левски,, От 2020 година се очаква те да бъдат официално обявени и за олимпийски спорт от МОК.

Турнирът в Монтана се организира от клуб по спортни танци „ОГОСТА данс“ в партньорство с общините на област Монтана, спонсори и дарители.