„Европейска музикална пролет“ е новият концертен цикъл в Симфониета -Враца, посветен на европейската музикална култура. Предстоят редица гостувания на изявени музиканти и изпълнения на прочути произведения от европейски класици, които ще чуем в предстоящия месец в градската концертна зала на Враца.

След вълнуващия успех на първото събитие в „Европейска музикална пролет“, което бе посветено на дамите и препълни концертната зала на 7.03, тази седмица предстои концерт, посветен на Международния ден на Франкофонията. Концертът е под патронажа на Кмета на Община Враца.

На 14-ти март от 19.00 ч. гостуват именитият френски флейтист Оливие Лузинки, цигуларят Стоимен Пеев и пианистът Тодор Петров, под диригентската палка на младия маестро Момчил Томов.

Ще чуем: В.А.Моцарт – Концерт за флейта и оркестър, Хайдн – Симфония N95,  Й. С. Бах – Бранденбургски концерт N5

Билети на касата на новия билетен център до х-л „Хемус“.

 

Международният ден на Франкофонията се отбелязва всяка година на 20 март. Той е празник на френския език и култура, както и на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Отбелязва се в 77 страни по света, като 56 от държавите са членки на Международната организация на Франкофонията, а останалите 14 са страни наблюдателки. Населението на тези страни е общо над 890 млн. души, а над 200 млн. от тях говорят френски език.

През 1993 г. на остров Мавриций е проведена петата франкофонска среща. На нея България става пълноправен член на организацията.

 • Оливие Лузинки завършва Националната консерватория във Версай в класа по флейта на Роже Бурден /Roger Bourdin/ през 1974.
  През следващата година, като студент в класа на Ферна Каратже /Fernand Caratge/, той получава Концертна диплома – 1-ва степен от Екол Нормал дьо Мюзик дьо Пари. Усъвършенства уменията си при Катлийн Катстейн /Kathleen Chastain/, като едновременно с това има редица успешни музикални изяви – концертни и камерни със Стефан Кардон /Stephane Cardon/, Алберто Понс /Alberto Ponce/, Алваро Пиери /Alvaro Pierri/, Андре Гилбер /Andre Guilbert/, Жан-Клод Пенетие /Jean-Claude Pennetier/, Мария-Текла Андреоти /Maria-Tecla Andreotti/, солист в Ансамбъла за барокова музика на Лимож.
  Забелязан от мадам Ибер /madame Ibert/ по време на рецитал в Зала Корто в Париж, той получава покана да свири към Фондация “Жак Ибер”/Jacques Ibert/, с която са свързани множеството му концертни изяви в Париж и региона, както и турнетата с JMF и CMR.
  Като солист и камерен музикант развива активна концертна дейност в Германия, Италия, Швейцария и др.
  От 1976 Оливие Люзинки е преподавател в Екол Нормал дьо Мюзик е дьо Данс в Шателеро /Chatellerault/, а от 1990 до 1997 е педагогически съветник към CEFEDEM (Център за музикално образование) в Поатие.
  Той е основател и артистичен директор на Есенния Музикален Фестивал в Шателеро.