С благословението на Врачанския митрополит Григорий във Враца ще бъдат представени книгите  за живота и мъченичеството на свети Ефрем Нови Чудотворец.
Събитието ще се състои на 17 януари от 17.30 часа в Регионална библиотека „Христо Ботев“.
Автор на книгите е журналистът от Тв Европа Ангел Бончев. Премиерата на книгите „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“ ще бъде съпътствана от интерактивното представяне на някои от чудесата в книгите чрез прожекция, както и личния разказ на някои от преживелите чудо по молитвите на свети Ефрем Нови чудотворец.
„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“
е най-новата книга, която съдържа житието, чудесата, акатист, молебен канон, тропари и молитви към светеца.  Дарът на чудотворството, даден му от Бога, е удивителен. Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.
„Светецът светкавица“ е детската книга
за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин през очите на едно дете, връстник на онези, които ще се докоснат до живота на свети Ефрем, неговият свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберем в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години. Илюстрациите нямат аналог на никоя друга православна детска книга през последните години у нас.