На 20 юни православната църква чества паметта на Свети Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на Светите братя Кирил и Методий и спътник на Свети Климент Охридски.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания. Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им. Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и биологичен. Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на Християнството. След смъртта на Методий Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир край Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум починал през 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

Имен ден празнуват Бисера, Бисер, Наум.