Младата авторка Радостина Николова пристигна във Враца, за да се включи във втората част от серията събития за откриване на зони за четене, финансирани от първата дарителска акция на Сдружение „Обществен дарителски фонд за Враца”.

Писателката е позната на малките читатели с поредицата си „Приключенията на мотовете“, отличена с Наградата „Бисерче вълшебно” през 2014 г. Тя е автор и на книгите „Приказки от света на мотовете” и „Моите красиви рога” – също носител на Награда „Бисерче вълшебно” 2017 г.
„Всяка прочетена книга е като едно малко вълшебно зрънце, което засаждате в съзнанието си.

И колкото повече четете, толкова повече го подхранвате, докато порасне и разцъфти като красиво цвете. Книгите имат супер силата да карат въображението ви да работи повече и повече”, разказа Радостина Николова пред учениците във Враца.
Днес официално стартира размяната на книги в ЦСОП „Д-р Петър Берон“, СУ „Васил Левски”, СУ „Отец Паисий”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ПГ „Димитраки Хаджитошин” – Враца.


На територията на община Враца са обособени общо 18 зони за четене, под формата на къщички за книги. Местата за размяна на четива за деца и младежи се помещават в училищата на територията на общината и са успешният резултат от първата дарителска акция на Сдружението.

Кампанията за събиране на средства започна през ноември 2018 г. под надслов „Обособяване на зони за четене във всяко училище от община Враца”.

След провеждането на редица успешни инициативи и даренията от граждани, общественици и представители на бизнеса сумата за осъществяване на идеята беше събрана и къщичките за книги вече са монтирани в учебните заведения.
Утре – 9 май, предстои да бъдат открити още 5 къщички. Специален гост ще бъде Вал Стоева – главен редактор на сайта „Детски книги”.
Началните часове на събитията са вписани в обновения график:
9 май СУ „Козма Тричков” – Враца 10.00 ч.
9 май СУ „Васил Кънчов” – Враца 11.30 ч.
9 май ПТГ „Н. Й. Вапцаров” – Враца 12.15 ч.
9 май ПГТР – Враца 12.45 ч.

9 май ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Девене 13.45 ч.