На всеки шест месеца, веднъж през март и отново през септември, равноденствието разделя деня на Земята почти наполовина, като ни дава около 12 часа дневна светлина и 12 часа нощ.

На 23 септември 2023 г. есенното равноденствие ще ознаменува настъпването на есента в Северното полукълбо. След това, през март, природата отново ще ни донесе пролетното равноденствие. В Южното полукълбо тези дати са разменени, като пролетта настъпва през септември, а есента през март, информира „National Geographic”.

Защо настъпва равноденствието?

Нашата планета обикаля около слънцето по ос, наклонена на 23,5°, което означава, че полукълбата получават повече топлина от слънцето. Два пъти годишно земната орбита и наклонът на оста се нагласят така, че Слънцето се намира точно над земния екватор, като поставя разделителната линия между светлата и тъмната част на планетата – т.нар. терминатор или зона на здрача – през северния и южния полюс.

Терминаторът не разделя идеално планетата на светла и тъмна част; земната атмосфера огъва слънчевата светлина с 60 км. , което се равнява на половин градус. Това означава, че едната половина на планетата все още е малко по-осветена от другата, дори и при равноденствие.

Земята не е единствената планета, на която има равноденствия: На всяка планета в нашата Слънчева система има такива. През 2009 г. сондата “Касини” в орбита около Сатурн засне равноденствие на пръстеновидната планета. Както и на Земята, равноденствията настъпват на всеки половин година на Сатурн, но това се равнява на 15 години на Земята, което прави фотосесията на Касини уникално събитие.

Отбелязване на равноденствието

Древните култури са чествали равноденствията по различни начини през хилядолетията. Цивилизациите са отбелязвали с голяма точност преминаването на слънцето и сезоните – от построени паметници като пирамидите, през каменни гравюри, които са служели за календари, до църкви, които са включвали слънцето в своята архитектура.

Някои култури продължават да празнуват равноденствието и днес, например племето индианското племе лакота в Средния Запад на САЩ. Лакота свързват земята с небето, като правят тютюн от дървото червена върба, което съответства на съзвездието Суха върба, където слънцето изгрява на пролетното равноденствие. Те пушат този свещен тютюн по време на церемония, с която отбелязват завръщането на по-дългите дни.

А на празненствата за равноденствието в Стоунхендж в Англия друиди, езичници и всички, които искат да се присъединят, се събират, за да наблюдават изгрева на слънцето над древните камъни.