Американско изследване стига до извод, че към 2030 г. близо половината от възрастните американци ще страдат от затлъстяване и проблемът с наднорменото тегло е по-голям от очакваното, предаде АП, цитирана от БТА.

„Това е много тревожно“, каза експертът по хранене от университета Джонс Хопкинс д-р Лорънс Епъл, който не е участвал в проучването. „Ще имаме ужасни проблеми“ в медицински и финансов аспект, защото твърде много хора ще тежат твърде много“.

Проучването, ръководено от учени от Харвард и университета „Джордж Вашингтон“, беше публикувано вчера от сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Затлъстяването повишава риска от сърдечни болести, инфаркти и инсулти, диабет, рак и други здравни проблеми. То се определя по индекса на телесната маса, който е свързан със съотношението между ръст и тегло. Нормалното е този индекс да е под 25. При наднормено тегло той е от 25 до 30. Средно затлъстелите са с индекс 30 до 35, а при силно затлъстелите хора индексът върви към 35 и повече.

Центровете за контрол и превенция на болестите посочват, че 40 процента от възрастните американци са затлъстели.

Според новото изследване към 2030 г. около 49 процента от пълнолетните граждани на САЩ ще са дебели. В 29 от щатите те ще са над половината.

Силното затлъстяване ще е най-разпространено сред жените (28 на сто), чернокожите ( 32 на сто) и хората с нисък доход (32 на сто).

Изглежда парадоксално, но често хора, които нямат средства да си купят храна, тежат най-много.

На този фон добрата новина е, че случаите на диабет намаляват, което е свързано с ранно диагностициране и лечение на болестта.

Освен това, центровете за контрол и превенция на болестите отчитат, че при децата в предучилищна възраст, които получават храна по правителствени програми, затлъстяването е спаднало от 16 процента през 2010 г., на 14 на сто през 2016.

Източник: БНР