По повод 100 години от рождението на художника Георги Чайковски (1923-1984) Художествена галерия (ХГ) „Иван Фунев“ при Регионален исторически музей (РИМ) – Враца и Градска художествена галерия (ГХГ) – Мездра подредиха изложбен кът, посветен на твореца. 

Изложбата включва 7 живописни творби на родения в Мездра художник: портрети на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто, на майката и на дъщерята на Христо Ботев – Иванка Ботева Петкова и Иванка Христова Ботева, и на Динко Петров – от фонда на ХГ „Иван Фунев“, както и портрети на Георги Димитров, акад. Сава Гановски и Стою Калпазанов – от фонда на ГХГ – Мездра. Експозицията допълва шарж на Георги Чайковски от врачанския художник Кирил Буюклийски, направен през 1957 г. 

„Георги Чайковски рисува предимно портрети, неговите творби са издържани в академичен стил, каза при откриването на изложбата Христо Божков, завеждащ отдел „Художествена галерия“ в РИМ – Враца. Овен художник, той е и голям деятел на изобразителното изкуство, който има съществен принос за създаването на редица художествени галерии у нас, като например тези в Пловдив, София, Враца, Свищов, Мездра и други.“ 

Светла Дамяновска, главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра и уредник на ГХГ – Мездра, проследи накратко житейския и творчески път на Георги Чайковски. „Благодаря на Художествена галерия „Иван Фунев“, че двете институции се обединиха, за да представят, макар и със скромен кът, това, което  притежаваме от творческото наследство на Чайковски. И, разбира се, както винаги, за добрата ни съвместна работа.“ 

Юбилейната изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на художника Георги Чайковски, може да бъде разгледана в продължение на един месец в предверието на Голямата зала на ХГ „Иван Фунев“ в РИМ – Враца.